Teden pred uspešnimi kvalifikacijami za EP prihodnje leto na Hrvaškem so sezono končali rokometaši mariborskega Branika. Gre za sezono, ki v državnem prvenstvu ni bila uspešna, a se je bomo spominjali po srebru v pokalnem tekmovanju.

Vijoličasti rokometaši so minulo sezono po številnih odhodih glavnih igralcev pričeli s polno mero optimizma. Vendar so poškodbe, in s tem dodatna kadrovska podhranjenost, povzročile precej težav trenerju Slavku Iveziču. Slednji se je v začetku oktobra po porazu na domači tekmi z novomeško Krko in razmerju zmage-porazi 3-3 sporazumno razšel z vodstvom kluba. Zamenjal ga je mladi, po trenerskih izkušnjah sodeč, Sebastjan Sovič, ki pa je imel za sabo uspešno zgodbo s Slovenj Gradcem, a na svojo željo brez angažmaja kot trener članskega moštva. »Ponudba je prišla kot strela z jasnega in v dveh dneh sem vseeno sprejel odločitev, da prevzamem mesto trenerja pri RK Maribor Branik. Zame je to bil veli izziv in po drugi strani tudi priložnost, da preizkusim samega sebe če sem sposoben voditi moštva takšnega kluba kot je Maribor Branik, ki je zadnjih nekaj let krojil vrh slovenskega rokometa.« je dejal Sovič, ki priznava da je mesto trenerja Maribora nastopil nepripravljen. »Najprej sem želel spoznati zakaj Maribor ne igra tako kot bi moral. Kar nekaj stvari mi ni bilo všeč, zato sem začel z vzpostavljanjem novega sistema v vseh fazah igre. Zavedal sem se, da je pred mano težka naloga, saj je bila konkurenca že povsem uigrana, mi pa smo bili ponovno na začetku. To se je dobro videle v napornem novembru, kjer smo izgubili 4 tekme zapored in že takrat zapravili možnost dobre uvrstitve v državnem prvenstvu.« meni Sovič.

IMG_2345

Po 16-ih odigranih krogih Lige NLB so vijoličasti rokometaši na zimski premor odšli kot 6. moštvo prvenstva z 8-mi zmagami, enim remijem in 7-mi porazi ter s 4-mi točkami zaostanka za 4 . mestom, ki je še vodilo v končnico za prvaka. Vendar pa so si priborili vozovnico za zaključni turnir pokalnega tekmovanja. V premoru sta moštvo okrepila krožni napadalec Zvonimir Kapular in Lucijan Fižuleto, ki je prišel na posojo iz Celja, a je odšel vratar Urh Kastelic. »Kadrovske spremembe so se izkazale za zelo dobre. Kljub slabemu začetku drugega dela sezone, ko smo si s porazom proti Krki in remijem s Trimom zapravili vse možnosti za končnico za prvaka pa je sledilo zelo dobro obdobje. Z nekaj zmagami, tudi proti nasprotnikom višje na prvenstveni lestvici, so si fantje pridobili dodatno samozavest ter z veliko vložene energije in truda na pokalnem zaključku odigrali dve odlični tekmi.« je povedal Sovič, ki pa o zaključku sezone dodaja še to. »Vedeli smo, da se bo po pokalnem srebru fantom težko motivirati za preostala srečanja v končnici za obstanek. Temu primerni so bili rezultati tekem, delno pa tudi zaradi tega, ker sem več priložnosti ponudil mladim igralcem s klopi, ki so si tako pridobili kar nekaj izkušenj in hkrati videli ali so sposobni igrati na takšnem nivoju. Seveda pa nikakor ne iščem izgovorov za slabe predstave in nase prevzemam vso krivdo, da manj kakovostnejše nasprotnike nismo uspeli premagati oz. jih nismo nadigrali z večjo razliko v golih.« je zaključil Sovič.

Če pogledamo sezono skozi številke pa ta zgleda tako:

7. mesto v Ligi NLB, 2. mesto v Pokalu Slovenije
41 odigranih tekem(26 zmag, 4 remiji, 11 porazov) z razmerjem prejetih in danih golov 1.231:1.112(+119)
22 tekem rednega dela DP-ja(12 zmag, 2 remija, 8 porazov)
14 tekem končnice za obstanek(10 zmag, 2 remija, 2 poraza)
5 tekem Pokala Slovenije(4 zmage in 1 poraz)