… vse to prinaša januar, ko še vedno traja tekmovalen premor. Rokometaše mariborskega Branika tako pred nadaljevanjem sezone čakajo številni naporni trening in kar nekaj pripravljalnih srečanj, z zanimanjem pa bodo spremljali Evropsko prvenstvo v sosednji Hrvaški.

Po slabih treh tednih se je moštvo RK Maribor Branik v domačem Taboru pričelo pripravljati na februarsko nadaljevanje sezone v katerem jih čaka boj za uvrstitev v ligo za prvaka in uvrstitev na zaključni turnir Pokala Slovenije. Vodilni mož moštva pa si vsekakor želi boljše nadaljevanje sezone kot v jesenskem delu. »Potem, ko smo sezono odprli z dobrimi rezultati je sledilo slabše nadaljevanje. Seveda za to obstajajo določeni vzroki, vendar se s tem ne bomo več ukvarjali. Zagotovo si želim v nadaljevanju sezone boljših rezultatov in to bo tudi naše vodilo. V tem pripravljalnem obdobju, kjer nas zraven treningov v domači dvorani čaka kar nekaj pripravljalnih tekem, bomo skušali v našo igro vnesti čim več stabilnosti. Vemo, da smo v zadnjih srečanjih imeli preveč nihanj in to bomo skušali čim bolj anulirati.« je dejal trener RK Maribor Branik Marko Šibila.

Medtem, ko se bodo vijoličasti rokometaši potili na treningih in sodelovali na dveh pripravljalnih turnirjih v italijanskem Brixnu in hrvaškem Varaždinu bo prav v sosednji Hrvaški potekal turnir najboljših nacionalnih izbranih vrst Evrope. »Obeta se nam zelo zanimivo prvenstvo, ki bo po mojem zelo obiskano. Skupine so tako posrečene, da bo v dvoranah lepo število gledalcev že uvodnem delu prvenstva. S tega vidika bo imela prednost tudi naša reprezentanca, saj je Zagreb zelo blizu in zanimanje za tekme Slovenije je izjemno. Kar se tiče favoritov, seveda si želimo da bi Slovenija prišla čim više, je tukaj zagotovo domačin Hrvaška. Slednja ima na vsakem velikem tekmovanju izjemno kakovostno zasedbo in tako bo tudi na tem prvenstvu. Seveda je tu standardni »šopek« reprezentanc, kamor sodijo Francija, Nemčija in Španija, ki je edina od te trojke v rahli kadrovski krizi. Seveda pa nikakor ne gre pozabiti na zmeraj neugodne predstavnike Skandinavije se pravi Švedsko, Norveško in Dansko. Veliko bo odvisno od tega koliko bodo igralci, ki nosijo glavne vloge v klubih najboljših evropskih liga, prenesli to tudi na reprezentančni nivo. Katerim bo tu uspelo bodo najbližje medaljam.« razmišlja Šibila.

Za naslov najboljšega na Stari celini se bo borila tudi Slovenija, ki kot bronasta z zadnjega »mundiala« zagotovo sodi v širši krog favoritov tudi za medaljo. Četa Veselina Vujovića bo v uvodnem delu prvenstva nastopala v bližnjem Zagrebu v skupini C, kjer bodo nastopali še Nemčija, ki bo branila naslov izpred dveh let na Poljskem, Črna gora in Makedonija. In prav z slednjo se bo naša izbrana vrsta pomerila v prvem krogu. »Po vseh teh uspehih srebra iz EP-ja 2004 in brona iz lanskega SP-ja ter 4. mesta iz SP-ja 2013 slovenska reprezentanca nima težav z samozavestjo nastopanja na velikih tekmovanjih. Prav tako imamo izjemno kakovostne igralce, čeprav nam zaradi poškodb manjkajo nekateri, ampak menim, da jih bodo ustrezno vpoklicani dostojno zamenjali. Kvečjemu so ti mladi ali pa manj izkušeni reprezentanti še bolj lačni dokazovanja in vedno znova smo presenečeni, ko na vsakem tekmovanju »eksplodira« kakšen novinec v reprezentanci. Prepričan sem, da bo tudi na tem prvenstvu tako. Skupina je težka, morda v prvi vrsti Makedonija in Črna gora ne spadata v ta krog favoritov za visoka mesta, a daleč od tega da ne bi bili kakovostni. O Nemčiji tako ali tako ne gre izgubljati besed in veliko bo odvisno od rezultata te prve tekme z Makedonijo. Če Slovenci to tekmo dobijo si bodo možnosti za dober rezultat zelo povečali. Gre za derbi in tudi vzdušje na tribunah bo zaradi velikega števila navijačev obeh reprezentanc izjemnoje zaključil Šibila, ki bo na enem izmed prizorišč prvenstva v Poreču ta konec tedna sodeloval pri izobraževanju trenerjev za naziv Master Coach.